Cercador

dijous, 21 de febrer del 2013

On i quan nevarà a la costa?

Arriba el cap de setmana i ha arribat l'hora de confirmar les possibilitats de nevada a la costa.

Avui ens ha passat el front càlid de la depressió atlàntica i ha deixat alguns plugims, quatre gotes mal contades. Però demà ens passarà el front fred que escombrarà tota Catalunya i que a partir de migdia de divendres ens començarà a deixar precipitacions abundants.


Aquesta borrasca es col·locarà davant de les costes catalanes i ens injectarà la massa d'aire fred siberià que es troba en Suïssa i França cap a nosaltres. Per veure això utilitzem dos mapes:
- El mapa de superfície conjuntament amb el mapa de 500 hPa (a 5500 m d'alçada) que utilitzem per veure la situació en superfície dels anticiclons i les borrasques i el d'alçada per veure com es mou la bossa d'aire fred.
- El mapa de 850 hPa (a 1500 m d'alçada) que utilitzem per veure com variarà la Tª a aquesta alçada i, per tant, en superfície (que és aprox. de 7-10ºC més depenent de la situació)

Mapa de 500 hPa i de superfície previst per les 07h del dissabte (en hivern és 1h més que el temps universal) en el qual es veu l'entrada d'aire fred siberià



I a continuació el mapa de 850 hPa (a 1500 m) de les 10h del dissabte. Podem veure que tota la costa estarà amb temperatures entre -4 i -6 ºC- És a dir en superfície entre 3 i 5 ºC.




Per tant, en la matinada i matí de dissabte la cota de neu arribarà a 300 mm o per sota si l'aire fred es desploma. Depenent de la Tª es possible que es vegi nevar a qualsevol punt de la costa però que no qualli, ja que quan comença a precipitar l'aire fred es desploma i fa baixar una mica les temperatures.

Aquesta situació duraria fins a primera hora de la tarda i llavors les precipitacions s'allunyarien cap al mar, ja que la borrasca es desplaça una mica cap al nord i entrarà vent de gregal (NE) molt fred però més sec. Així la tarda i nit de dissabte i diumenge serà variable amb alguns núvols.

Ara bé, les temperatures seran de rigurós hivern. Així el diumenge tindrem a la costa mínimes de 0-2 ºC i màximes de 5-6 ºC.   

I dilluns que succeirà? Tornarà a nevar? Dependrà del que faci la borrasca. Sembla ser que es tornarà a col·locar davant de les costes catalanes i que les precipitacions poden tornar a fregar la costa central. Però la cosa és qüestió de quilòmetres i és molt difícil de predir.
Diumenge per la tarda aclarirem la situació. Continuarà...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada