Cercador

dilluns, 27 de desembre del 2010

Previsió per mesos pel primer semestre del 2011 segons la NOAA

El Centre de Modelització Ambiental del Servei Meteorològic Nacional dels EEUU, pertanyent a la NOAA, ofereix el model CFS (Climate Forecast System), és a dir, el Sistema de Previsió Climàtica, que proporciona una previsió estacional o mensual per les temperatures, precipitació i humitat, pels 6 mesos següents, a partir de les condicions meteorològiques actuals.
Utilitza les dades climàtiques del període 1979 - 2010 per calcular els valors mitjans de les variables. 

Veiem quina previsió de temperatura i precipitació emet per Europa. La predicció es del 13 de Desembre, i es van agafar com a condicions inicials les del 2 al 11 de desembre.


Temperatures

































Com podem veure a l'escala de sota, els colors blaus mostren temperatures per sota de la mitjana i l'escala de colors taronges, temperatures per sobre de la mitjana. Com podem veure per Espanya, les temperatures estaran per sota de la mitjana de 0,5 a 1 ºC, sobretot en Gener, Abril i Maig.
Podem dir, segons aquesta previsió, que l'hivern serà fred en general atot el país.

Precipitació


































Els colors blaus indiquen els mm de pluja per damunt de la mitjana, i els colors taronges per sota de la mitjana. Com veiem el mes de desembre s'ha complert força bé, ja que les precipitacions al centre i sudoest d'Espanya han sigut força abundants tal com indica l'escala.
En general podem dir que serà un hivern sec o molt sec a tota Espanya. Només la zona del centre i de llevant, les pluges seran properes als valors mitjans. De cara a la primavera, sembla que les pluges seran més abundants, sobretot al maig i poden compensar en part la mancabnça de pluges del 1r trimestre.

El Servei Meteorològic Nacional dels EEUU (NWS de la NOAA)

La NOAA (Administració nacional Oceànica i Atmosfèrica) és una agència del Departament de Comerç dels EEUU que s'encarrega d'estudiar les condicions dels oceans, mars i l'atmosfera. Dintre es troba el Servei Meteorològic Nacional  (NWS), un dels 6 departaments en què és divideix la NOAA.

Aquest servei està organitzat en Centres Nacionals de Predicció Ambiental (NCEP) on podem trobar els següents 9 centres:

El Centre Meteorològic per a l'Aviació (AWC) encarregat de trasmetre les condicions meteorològiques aplicades al camp de l'aviació).
El Centre de Predicció Climàtica (CPC) que s'encarrega dels pronòstics a curt termini i, també, de fer prediccions a llarg termini, per estacions o mesos, a escala global i regional, a partir de les condicions meteorològiques actuals.
El Centre de Modelització Ambiental (CEM) s'encarrega de desenvolupar i millorar els models de predicció numèrica del temps, el clima, hidrol+ogiques i oceàniques.
El Centre de Predicció Hidrometeorològica (HPC) proveeix guies, anàlisis i pronòstics, incloent pronòstics de precipitació quantitativa.
El Centre de Predicció Marina (OCP) emet avisos i pronòstics del temps, en gràfiques, textos i formats de veu per als Oceans Atlàntic i Pacífic.
La Central d'Operacions de la NCEP (NCO) uneix els 9 centres de la NCEP i executa la oficina operacional d'anàlisis numèrics i models de pronòstics que proveeixen soport a les oficines de pronòstics locals del NWS.
El Centre de Predicció del Temps de l'Espai (SWPC) proveeix alertes del temps de l'espai i avisos en cas de produir-se fenòmens que poguessin afectar a les persones i la tecnologia que es troba en l'espai i en la Terra.
El Centre de Predicció de Tempestes (CPE) s'encarrega de la vigilància de tornados i de les condicions severes de temps per als Estats Units juntament amb pronòstics de temps perillòs, productes de mesoescala i vigilància continua dels processos atmosfèrics mesoescalars.
El Centre de Predicció Tropical (TPC) estudia el moviment i fprça dels sistemes tropicals i emet les vigilàncies i avisos per als EEUU i les àrees adjacents, així com l'Atlàntic tropical i l'est del Pacífic. Està subdividit en 3 centres, el més important dels quals és el Centre Nacional d'Huracans (NHC).

Predicció últims dies de l'any 2010

El temps d'aquesta setmana serà molt tranquil sense grans canvis. Les temperatures durant el dia seran suaus i de nit no seran especialment fredes, comparades amb les dels últims dies on s'han produït gelades fins i tot a nivell de la costa (només cal veure aquesta nit passada com les gelades han arribat, fins i tot, als arrossars del delta de l'Ebre com podeu veure en el següent enllaç).
Gelades al delta de l'Ebre

El sol dominarà practicament tota la setmana amb l'excepció del dia 30 i matí del 31, on una borrasca situada a l'oest d'Espanya ens enviarà una capa de núvols mitjan i alts que taparan el cel, i poden deixar caure algun plugim, quatre gotes mal contades.

Més informació el dia de cap d'any. Bon any nou!