Cercador

divendres, 13 de gener del 2017

Onada d'aire fred (1a part): Fred polar

S'acosta el fred en dues tongades (de moment). Una primera d'aire polar i després una altre d'aire siberià. Comencem per explicar la 1a part de l'onada de fred:

Aquest matí teníem 11º a Badalona de mínima i ara tenim 10ºC i baixant. ës a dir, la mínima d'avui es produirà al final del dia. Aquesta nit pot caure alguna gota però sense importància. Cel mig ennuvolat

Demà quan ens aixequem ja notarem un fred moderat, així com diumenge. Mínimes aquests dos dies entre 4-5 ºC i màximes sobre 10-11ºC. Res de l'altre món: Ja vam tenir aquestes temperatures el dia de reis i el dia següent on les mínimes van ser de 3ºC i les màximes de 12-13ºC. Predominarà el sol amb alguns núvols sobretot diumenge tarda, ja que s'acostarà un front que ens creuarà ràpidament la matinada i matí de dilluns.

Dilluns, serà un dia de fort contrast. Les temperatures pujaran una mica per l'entrada de vents del sud previ arribada de la borrasca. Així la mínima pel matí serà de 6-7ºC i la màxima de 12-13ºC. Cel ennuvolat fins mig matí, amb algun plugim sense importància i en quan passi el front sortirà el sol

Però compte que en quan es pongui el sol, les temperatures baixaran vertiginosament: Entra l'onada d'aire siberià de cop, de tal manera que dimarts al matí tindrem gelades (0ºC o menys) pràcticament en tota Catalunya. Mireu el gràfic de sota on la línia gruixuda vermella indica la temperatura mitjana climàtica entre 1980 - 2010 i la negra indica la mitjana dels models meteorològics per aquests dies:



Però d'això ja en parlarem en profunditat dilluns, ja que els models no es posen d'acord ni en la durada d'aquesta onada d'aire molt fred ni si hi haurà precipitacions en forma de neu a la costa.

Continuarà...

dimarts, 10 de gener del 2017

La setmana dels barbuts.


  • La saviesa polar ens diu que la setmana dels barbuts és la setmana més freda de l'any, igual que a l'estiu trobem la canícula com a període més càlid de l'any. El nom prové de les barbes llargues, abundoses i espesses que tenen els sants d'aquesta setmana: sant Hilari, el dia 13; sant Pau ermità, i sant Maur, el dia 15, i sant Antoni abat, el dia 17. També se sol allargar fins a sant Fructuós, el dia 21, i sant Vicenç, el dia 22.
D'esquerra a dreta: Sant Maür, Sant Vicenç i Sant Antoni Abat

  • La tradició popular té una fons de certesa i per aquesta raó arriba als nostres dies. Des del punt de vista climàtic, és a dir, amb anàlisis de més de 30 anys, es confirma que el mes de gener a Catalunya és el mes més fred de l'any
  • I aquest any no serà diferent. Demà farà un dia de fred normal o una mica per sota. Dijous serà un dia suau. I serà a partir de divendres tarda, 13 de gener (Sant Maür) que l'entrada d'aire fred serà ben notòria i s'allargarà ben bé d'una setmana a 10 dies, amb un respir el dilluns 16 de gener. Però compte que dimarts, dimecres i dijous de la setmana vinent prometen fred de debó, de tal manera que amb vent en calma les temperatures mínimes poden tocar els 0ºC a nivell de la costa.
  • Nevarà? De moment els mapes no ho indiquen, ja que no hi ha entrada d'aire humit, però no es descarta. Si hi hagués precipitacions, amb temperatures tant baixes no seria descartable en absolut. 
Seguirem atentament l'evolució dels mapes i anirem informant