Cercador

dissabte, 19 de novembre del 2016

Canvi de temps contundent!

La setmana que ve tindrem una gran borrasca sobre tota la península Ibèrica que durarà dies i que podrà deixar grans quantitats de pluja a tota Catalunya, i neu a la muntanya.

Tot això es degut a l'ondulació dels corrents en jet. Són corrents d'aire que circulen a l'Hemisferi Nord a latituds altes a l'alçada de les Illes Britàniques o per damunt i a uns 10 km d'altura. Quant aquest corrent circulen a aquestes latituds a Catalunya tenim un temps estable. Però quan es produeix una ondulació d'aquest corrent i baixa fins les nostres latituds, el temps s'embolica. I més si es despenja una bossa d'aire fred sobre la Península com passarà en els propers dies.

A sota teniu els diferents mapes a les 00UTC de diumenge 20 a divendres 25 de novembre. En ells es veu com es despenja aquesta bossa que queda enquistada en la Península Ibèrica.



Aquesta situació portarà a Catalunya dies de fred i pluja típics de la tardor, cosa que ja tocava per altra banda ja que tenim els pantans una mica secs. Si es confirma que aquesta pertorbació es queda damunt nostre tota la setmana que ve i també l'arribada de vents suaus del sud - sudest carregats de humitat del Mediterrani, les pluges seran generals i generoses, i també les quantitats de neu recollides al Pirineu i Prepirineu per sobre dels 1200 m. 

Les primeres pluges irregulars arribarien la nit - matinada de diumenge a dilluns i s'intensificarien entre dilluns i dimecres. Dijous seria variable per tornar de cara a divendres i dissabte. Però en aquests casos, per afinar la predicció, cal seguir la previsió dia a dia, ja que depèn de com es mogui aquesta bossa d'aire fred i com bufin els vents en superfície, pot variar i molt el dia, hora i la quantitat de pluja recollida. Però promet i molt!

Resumint, la setmana vinent paraigües i impermeable a mà. Continuarà...