Cercador

dijous, 28 de febrer del 2013

Després de la neu, llevantada!

Una borrasca que avança de Nord cap a Sud està afectant a Catalunya des d'avui, però la part més activa de la borrasca ens atacarà entre aquesta tarda-nit i fins demà a primera hora de la tarda. 

És una llevantada de 1a categoria que està produint ratxes de vent que poden arribar fins els 100 km/h o més encara. Les quantitats de pluja que es recolliran en aquest episodi seran probablement superiors als 100 mm (= 100 L/m2) al Sud de Catalunya i a la resta del litoral i prelitoral es calcula de 50 a 100 mm.

La intensitat de la pluja pot arribar a superar el llindar de 20 mm en 30 minuts (uns 0,7 L al minut). Segons els models aquest nit es quan es podrà arribar a superar aquests llindars.

En la següent imatge podem veure la imatge del Meteosat de les 18:45 on es veu l'ull de la borrasca al SW de la Península. La fletxa més ampla, ens indica on està la part més activa de la pertorbació que està atacant ara mateix la Comunitat Valenciana, i una 2a part que està començant a atacar al Sud i Centre de Catalunya.

























Per altra banda, en el radar podem veure la precipitació a les 18.42h (1h més que la hora solar), que ens està afectant ara mateix. Tota aquesta cortina de precipitació s'està movent en sentit antihorari (com toca per ser una borrasca) i lentament de Sud cap a Nord. O sigui, que tenim precipitació per estona.


































Pel que fa a les temperatures aniran pujant gradualment, ja que els vents venen del SW-W. S'espera un cap de setmana assolellat sense precipitacions i amb temperatures suaus durant el dia i ja no tant fredes durant la nit, a l'espera de futures borrasques que ens visitaran a principis de la setmana que ve.

Continuarà...

diumenge, 24 de febrer del 2013

Tornarà a nevar?

Aquesta és la pregunta entre altres que respondrem en aquesta entrada.
L'onada de fred siberià que va començar a atacar-nos el dissabte de matinada, encara durarà un parell de dies més. Així les mínimes de dilluns i dimarts seran extremadament baixes per l'època. 

En el nostre cas, en l'àrea metropolitana, les mínimes oscil·laran entre 0-3 ºC com podem veure en el mapa de temperatures en superfície esperat per dilluns a les 07h del matí (igual per dimarts)






Les màximes voltaran entre els 7-9ºC per dilluns augmentant lleugerament per dimarts, quan podran arribar a fregar els 10 ºÇ.

Tant dilluns com dimarts s'esperen variables a la costa, amb alternances de núvols i sol, encara que a estones pot quedar tapat. No es descarta algun ruixat puntual en forma de neu a cota de 300 m, poden arribar arran de mar al final del dia o la matinada de dimarts. Naturalment serien fenòmens molts puntuals, per la qual cosa no esperem una nevada com la de dissabte, en duració i abast.

Les temperatures a partir de dimecres s'aniran recuperant fins arribar a normalitzar-se de cara a divendres, quan la massa d'aire fred que tenim al damunt es desinflarà.

Cap de setmana vindran pluges i temperatures més suaus? Encara queda molt. Continuara...