Cercador

dimarts, 10 de gener del 2017

La setmana dels barbuts.


  • La saviesa polar ens diu que la setmana dels barbuts és la setmana més freda de l'any, igual que a l'estiu trobem la canícula com a període més càlid de l'any. El nom prové de les barbes llargues, abundoses i espesses que tenen els sants d'aquesta setmana: sant Hilari, el dia 13; sant Pau ermità, i sant Maur, el dia 15, i sant Antoni abat, el dia 17. També se sol allargar fins a sant Fructuós, el dia 21, i sant Vicenç, el dia 22.
D'esquerra a dreta: Sant Maür, Sant Vicenç i Sant Antoni Abat

  • La tradició popular té una fons de certesa i per aquesta raó arriba als nostres dies. Des del punt de vista climàtic, és a dir, amb anàlisis de més de 30 anys, es confirma que el mes de gener a Catalunya és el mes més fred de l'any
  • I aquest any no serà diferent. Demà farà un dia de fred normal o una mica per sota. Dijous serà un dia suau. I serà a partir de divendres tarda, 13 de gener (Sant Maür) que l'entrada d'aire fred serà ben notòria i s'allargarà ben bé d'una setmana a 10 dies, amb un respir el dilluns 16 de gener. Però compte que dimarts, dimecres i dijous de la setmana vinent prometen fred de debó, de tal manera que amb vent en calma les temperatures mínimes poden tocar els 0ºC a nivell de la costa.
  • Nevarà? De moment els mapes no ho indiquen, ja que no hi ha entrada d'aire humit, però no es descarta. Si hi hagués precipitacions, amb temperatures tant baixes no seria descartable en absolut. 
Seguirem atentament l'evolució dels mapes i anirem informant


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada