divendres, 13 de gener de 2017

Onada d'aire fred (1a part): Fred polar

S'acosta el fred en dues tongades (de moment). Una primera d'aire polar i després una altre d'aire siberià. Comencem per explicar la 1a part de l'onada de fred:

Aquest matí teníem 11º a Badalona de mínima i ara tenim 10ºC i baixant. ës a dir, la mínima d'avui es produirà al final del dia. Aquesta nit pot caure alguna gota però sense importància. Cel mig ennuvolat

Demà quan ens aixequem ja notarem un fred moderat, així com diumenge. Mínimes aquests dos dies entre 4-5 ºC i màximes sobre 10-11ºC. Res de l'altre món: Ja vam tenir aquestes temperatures el dia de reis i el dia següent on les mínimes van ser de 3ºC i les màximes de 12-13ºC. Predominarà el sol amb alguns núvols sobretot diumenge tarda, ja que s'acostarà un front que ens creuarà ràpidament la matinada i matí de dilluns.

Dilluns, serà un dia de fort contrast. Les temperatures pujaran una mica per l'entrada de vents del sud previ arribada de la borrasca. Així la mínima pel matí serà de 6-7ºC i la màxima de 12-13ºC. Cel ennuvolat fins mig matí, amb algun plugim sense importància i en quan passi el front sortirà el sol

Però compte que en quan es pongui el sol, les temperatures baixaran vertiginosament: Entra l'onada d'aire siberià de cop, de tal manera que dimarts al matí tindrem gelades (0ºC o menys) pràcticament en tota Catalunya. Mireu el gràfic de sota on la línia gruixuda vermella indica la temperatura mitjana climàtica entre 1980 - 2010 i la negra indica la mitjana dels models meteorològics per aquests dies:Però d'això ja en parlarem en profunditat dilluns, ja que els models no es posen d'acord ni en la durada d'aquesta onada d'aire molt fred ni si hi haurà precipitacions en forma de neu a la costa.

Continuarà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada