Cercador

dijous, 21 de febrer del 2013

On i quan nevarà a la costa?

Arriba el cap de setmana i ha arribat l'hora de confirmar les possibilitats de nevada a la costa.

Avui ens ha passat el front càlid de la depressió atlàntica i ha deixat alguns plugims, quatre gotes mal contades. Però demà ens passarà el front fred que escombrarà tota Catalunya i que a partir de migdia de divendres ens començarà a deixar precipitacions abundants.


Aquesta borrasca es col·locarà davant de les costes catalanes i ens injectarà la massa d'aire fred siberià que es troba en Suïssa i França cap a nosaltres. Per veure això utilitzem dos mapes:
- El mapa de superfície conjuntament amb el mapa de 500 hPa (a 5500 m d'alçada) que utilitzem per veure la situació en superfície dels anticiclons i les borrasques i el d'alçada per veure com es mou la bossa d'aire fred.
- El mapa de 850 hPa (a 1500 m d'alçada) que utilitzem per veure com variarà la Tª a aquesta alçada i, per tant, en superfície (que és aprox. de 7-10ºC més depenent de la situació)

Mapa de 500 hPa i de superfície previst per les 07h del dissabte (en hivern és 1h més que el temps universal) en el qual es veu l'entrada d'aire fred siberià



I a continuació el mapa de 850 hPa (a 1500 m) de les 10h del dissabte. Podem veure que tota la costa estarà amb temperatures entre -4 i -6 ºC- És a dir en superfície entre 3 i 5 ºC.




Per tant, en la matinada i matí de dissabte la cota de neu arribarà a 300 mm o per sota si l'aire fred es desploma. Depenent de la Tª es possible que es vegi nevar a qualsevol punt de la costa però que no qualli, ja que quan comença a precipitar l'aire fred es desploma i fa baixar una mica les temperatures.

Aquesta situació duraria fins a primera hora de la tarda i llavors les precipitacions s'allunyarien cap al mar, ja que la borrasca es desplaça una mica cap al nord i entrarà vent de gregal (NE) molt fred però més sec. Així la tarda i nit de dissabte i diumenge serà variable amb alguns núvols.

Ara bé, les temperatures seran de rigurós hivern. Així el diumenge tindrem a la costa mínimes de 0-2 ºC i màximes de 5-6 ºC.   

I dilluns que succeirà? Tornarà a nevar? Dependrà del que faci la borrasca. Sembla ser que es tornarà a col·locar davant de les costes catalanes i que les precipitacions poden tornar a fregar la costa central. Però la cosa és qüestió de quilòmetres i és molt difícil de predir.
Diumenge per la tarda aclarirem la situació. Continuarà...



dimarts, 19 de febrer del 2013

S'acosta una nevada?

Com a amant que sóc de la meteorologia i en els quals vaig basar els meus estudis, sempre estic pendent del que em diuen els mapes del temps.

I aquest cap de setmana i dilluns de la setmana que ve sembla que s'embolicarà. 

Naturalment, quan parlem de meteorologia, parlem de probabilitats. Així, per exemple, per poder definir millor la predicció de precipitació s'introdueix la probabilitat de precipitació dins una àrea geogràfica concreta:
No es descarta: probabilitat d'ocurrència inferior a 10 %.
Possible: probabilitat d'ocurrència entre 10 % i 30 %.
Probable: probabilitat d'ocurrència entre 30 % i 70 %.
Molt probable o se n'esperen: probabilitat d'ocurrència superior a 70 %

Amb les mapes d'avui, es probable que entre divendres al migdia i la matinada de dissabte plogui a la costa (neu a la muntanya), degut al pas d'un front atlàntic que escombrarà tota Catalunya.

A continuació, baixarien bruscament les temperatures, tocant mínim la nit de diumenge a dilluns, degut a una entrada d'aire fred continental. Estem parlant de temperatures mínimes per sota de 5ºC a la costa.

Però el que és més interessant, es que a la vegada una depressió es situarà davant de les illes Balears i es possible que la precipitació pugui arribar a fregar la costa central donant lloc, si la Tª és idònia, a aiguaneu o neu (el límit es troba entre 2-3ªC)

Caldrà seguir de ben a prop aquesta situació de la qual seguirem informant. Continuarà...